• Ondernemingen die thuiswerkplekken leveren, schieten als paddenstoelen uit de grond.
  • Business Insider Nederland sprak met vier startups en de Thuiswerkwinkel, een initiatief van Coolblue.
  • Zij richten zich op werkgevers die de zorgen over een thuiskantoor willen uitbesteden.
  • Samen hebben ze al meer dan 50.000 mensen voorzien van een thuiswerkplek.

Startups die thuiswerkplekken leveren, schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze ondernemingen zijn overtuigd dat het hybride model van werken, deels thuis en deels op kantoor, de toekomst is.

Business Insider Nederland sprak met vijf bedrijven die in de coronacrisis van start gingen: Workwize, Second Office, Workhub, DeskCube en de Thuiswerkwinkel van elektronica- en witgoedwinkel Coolblue.

De ambitie van deze ondernemingen is om thuiswerkers te voorzien van een comfortabele en een arbotechnisch veilige werkplek. Daarin willen ze de werkgevers ontzorgen.

Zij maken verschillende keuzes. Zo bieden Workwize en Second Office een op maat gemaakte bestelomgeving met een brede keuze aan meubilair, apparatuur en zelfs koffie-abonnementen aan. Workhub en DeskCube leggen de nadruk op kantoormeubelen van eigen ontwerp.

Waar de ondernemingen wel eensgezind over zijn, is dat thuiswerken na de coronapandemie een structureel karakter krijgt – of zelfs een standaard secundaire arbeidsvoorwaarde wordt, zoals een auto van de zaak.

Lees ook: Zo onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken, auto van de zaak en je pensioen

Oprichter Giel van der Linden van Second Office ziet dat werkgevers de thuiswerkplek nu al als een extraatje in vacatures opnemen. "Het kantoor wordt straks een ontmoetingsplek en alle taken die concentratie vragen, gaan we thuis doen. Het is niet gek dat werkgevers daar nu al op voorsorteren in hun arbeidsvoorwaarden."

Ook volgens directeur Marius Bos van Workhub staat het vast dat we straks deels gaan thuiswerken.

Hij merkt aan de hoeveelheid en het type opdrachten die hij tijdens de tweede coronagolf kreeg, dat werkgevers een steeds beter beeld krijgen van hoe ze in de toekomst het hybride werken willen organiseren. "De vraag is niet of dit een secundaire arbeidsvoorwaarde wordt, maar wanneer dat gebeurt."

Business Insider heeft hieronder op een rij gezet hoe de vijf ondernemingen de markt voor thuiswerkplekken willen veroveren.


Workwize

Opgericht in: januari 2021

Geleverde werkplekken: 3.000

Klanten: uitsluitend bedrijven

Budget per thuiswerkplek: een basic optie begint bij 300 euro en een luxe optie loopt op tot 1.500 euro

Het idee voor Workwize is aan de keukentafel ontstaan, vertelt medeoprichter Victor Dik tegen Business Insider. Dat is de plek waaraan hij en de drie andere oprichters vorig najaar zaten te werken.

Dat kwam niet vanwege de onwil van hun werkgevers om een thuiswerkplek te faciliteren, maar de complexiteit van de klus om zo'n kantoortje thuis goed in te richten.

Om te peilen of dat inderdaad een groot probleem was voor veel bedrijven, hebben Dik en zijn compagnons zo'n honderd interviews gehouden met verschillende werkgevers. Zo identificeerden ze de belangrijkste pijnpunten en richtten als oplossing het Workwize-platform op.

"Samen met de klant kijken we naar de behoeften van de werknemers", aldus Dik. "Aan de hand daarvan stellen wij een productcatalogus op maat op, die goed past bij elke afdeling van een bedrijf. Bij een creatief team kan daar bijvoorbeeld een groot A3-tekenbord horen en bij iemand van de klantenservice een mooie headset en een tweede monitor."

Daarna kan het personeel zelf inloggen op het platform en de spullen binnen het door de werkgever opgegeven budget bestellen.

Het meubilair en de apparatuur kan gekocht, gehuurd of geleased worden. Dik ziet de laatste tijd een toename van de vraag naar huur en lease.

De klanten variëren van grote werkgevers zoals betalingsverwerker Mollie tot kleinere bedrijven met twintig werknemers.

In het gemiddelde budget voor een thuiswerkplek zit nog veel variatie. Bij een basic optie, die zo'n 300 euro bedraagt, krijg je een bureaustoel, een bureau en bijvoorbeeld een lamp, vertelt Dik. In een luxer pakket, van zo'n 800 euro zit bijvoorbeeld een bureaustoel, een ruisonderdrukkende koptelefoon, een elektrisch bureau en een maandelijks koffie-abonnement.

Voorbeeld van een werkgeversportaal bij Workwize. Bron: Workwize
Voorbeeld van een werkgeversportaal bij Workwize. Bron: Workwize

Workhub

Opgericht in: najaar 2020

Geleverde werkplekken: 1.000

Klanten: bedrijven en consumenten

Budget per thuiswerkplek: basic begint bij 130 euro en een luxe versie loopt op tot 1.000 euro

Workhub komt voort uit stand- en interieurbouwbedrijf KOP, dat voor de coronacrisis voornamelijk beursstands maakte. Na een plotselinge omzetstop in maart vorig jaar was de onderneming genoodzaakt om zichzelf opnieuw uit te vinden, aldus directeur Marius Bos.

"Veel ondernemers in mijn branche gingen plexiglas-oplossingen en overkappingen voor de horeca en supermarkten leveren. Maar ik wilde een bedrijfsmodel voor de lange termijn. Toen bedachten we Workhub. Met dit concept faciliteren we grote bedrijven in de transitie naar thuiswerken."

Workhub heeft eerst een online tool ontwikkeld waarmee werkgevers in een korte tijd de behoeften van medewerkers aan thuiskantoorelementen kunnen inventariseren.

"Vervolgens hebben we een goed basisassortiment samengesteld dat betaalbaar is", vertelt Bos. "Wij richten ons met name op tafels, stoelen, bureauverhogers en akoestische wanden."

Veel producten heeft Workhub zelf ontworpen. Bureaus en stoelen worden wel ingekocht. Apparatuur levert Workhub in principe niet, maar als de klant dat per se wil, kan dat geregeld worden.

Klanten zijn grotere werkgevers zoals Sony Nederland. Zij krijgen een op maat gemaakt portaal en hoeven zich niet meer druk te maken over het operationele gedoe zoals levering en installatie. Ook als individu kun je bij Workhub terecht.

Het gemiddelde budget dat uitgegeven wordt aan een thuiswerkplek varieert. De meest basic optie begint bij 130 euro, waarmee een bureauverhoger aangeschaft kan worden om staand te werken. Een complete werkplek kost al gauw 1.000 euro. Daarvoor krijg je een zit-stabureau met een goede kantoorstoel en een akoestische wand, legt Bos uit.

Workhub biedt de inrichting voor de thuiswerkplek vooralsnog te koop aan. Binnenkort wordt het ook mogelijk om te leasen.

Bureaustandaard met een akoestische hoekwand, beiden ontworpen door Workhub. Bron: Workhub
Bureaustandaard met een akoestische hoekwand, beiden ontworpen door Workhub. Bron: Workhub

Second Office

Opgericht in: september 2020

Geleverde werkplekken: 1.500

Klanten: uitsluitend bedrijven

Budget per thuiswerkplek: gemiddeld tussen 450 euro en 750 euro

Giel van der Linden had in zijn vorige functie al veel ervaring opgedaan die hem op het idee bracht Second Office op te richten, vertelt hij tegen Business Insider. Hij is ruim tien jaar directeur van Best Deal geweest, waar hij voor publieke organisaties contracten afsloot voor de inkoop van bijvoorbeeld kantoormeubilair, TL-lampen en kerstpakketten.

Toen de coronacrisis toesloeg, zag Van Der Linden vrij snel dat er "een evolutie in het werken" gaande was die nieuwe uitdagingen voor de werkgevers meebracht.

"Wat je zag, is dat bijvoorbeeld meubelleveranciers alleen meubeltjes leverden. Maar werkgevers hebben een totaalconcept nodig", vertelt de oprichter.

Zo ontstond het idee voor Second Office, dat "werkgevers in alles rondom thuiswerken moet ontzorgen". Concreet biedt het bedrijf randapparatuur zoals monitors en toetsenborden, laptopverhogers en verschillende kantoormeubelen aan voor elke denkbaar woonscenario.

Samen met de werkgever wordt het juiste aanbod geselecteerd. Dat verschijnt vervolgens in een speciale bestelomgeving met de look en feel van de organisatie, waar werknemers de nodige elementen voor hun thuiswerkplek kunnen selecteren. Verder neemt Second Office zaken zoals installatie, verhuizing en het dagelijks beheer op zich.

Second Office richt zich op bedrijven die structureel overgaan op het hybride werken, aldus Van Der Linden. De klanten zijn een mix van mkb-bedrijven en publieke instellingen.

Voorbeeld van een werkgeversportaal bij Second Office. Bron: Second Office
Voorbeeld van een werkgeversportaal bij Second Office. Bron: Second Office

DeskCube

Opgericht in: mei 2020

Geleverde werkplekken: 200

Klanten: bedrijven en consumenten

Budget per thuiswerkplek: de basic DeskCube kost 300 euro; met alle accessoires loopt het op tot 475 euro

Dirk de Rooij probeert de markt voor thuiswerkplekken te veroveren met een zelfontworpen opklapbare werkplek, de DeskCube. Het idee van de van vilt gemaakte kubus met de opening aan de voorzijde, is om een eiland van privacy te creëren in een open ruimte vol afleidingen, zoals de keuken.

De Rooij, die lang in de luchtvaartsector werkte, vond inspiratie voor de DeskCube in de werkhoekjes op luchthavens, waar je ondanks de aanwezigheid van andere passagiers je rustig kunt afsluiten. Hij voegde daaraan de optie toe om de DeskCube makkelijk open en dicht te klappen. "Zo kun je je werkdag letterlijk afsluiten", zegt hij.

DeskCube levert de kubus in twee uitvoeringen met enkele accessoires zoals een houten plankje, spotlamp of een stopcontact. Apparatuur en bijvoorbeeld bureaustoelen moeten klanten ergens anders bestellen.

De Rooij richt zich voornamelijk op werkgevers, maar stelt de DeskCube ook beschikbaar aan consumenten. "Vorige week hadden we bijvoorbeeld een wiskundeleraar van boven de zestig uit Amsterdam-West die een bestelling plaatste."

Grote werkgevers of de overheid hebben de DeskCube nog niet ontdekt, geeft de directeur toe. "Het is niet eenvoudig om met die partijen de juiste contacten te leggen. We boeken momenteel successen bij met name mkb-bedrijven."

Een thuiswerkplek van DeskCube. Bron: DeskCube
Een thuiswerkplek van DeskCube. Bron: DeskCube

Thuiswerkwinkel van Coolblue

Opgericht in: november 2020

Geleverde werkplekken: 48.000 eind december 2020

Klanten: bedrijven

Budget per thuiswerkplek: varieert enorm per bestelling

Niet alleen nieuwe bedrijven storten zich op de markt voor thuiswerkplekken, maar ook bestaande spelers als webwinkel Coolblue.

De online specialist in elektronica en witgoed richtte in november vorig jaar de Coolblue Thuiswerkwinkel op. Het concern merkte dat werkgevers op zoek waren naar oplossingen voor thuiswerkplekken en wilde daarop inspelen, aldus een woordvoerder.

Het assortiment bestaat niet alleen maar uit muizen, beeldschermen en laptops, maar ook uit sta-bureaus, bureaustoelen, zitballen en fietsen voor onder het bureau.

Werkgevers bepalen een shoptegoed per medewerker. Na het bestellen, kunnen de medewerkers bij Coolblue terecht om producten te ruilen of eventueel te laten repareren.

Eind december had de Thuiswerkwinkel al 48.000 thuiswerkplekken in Nederland en België voorzien van meubilair en/of apparatuur. Uit deze getallen blijkt het enorme voordeel dat Coolblue geniet als een bekende elektronicaleverancier.

Coolblue merkt dat al door veel bedrijven een start is gemaakt met het hybride werken. Dit jaar wordt dat waarschijnlijk verder vormgegeven, aldus de woordvoerder. "Bedrijven moeten antwoorden vinden op de vraag: Wanneer wordt er thuis gewerkt en wanneer op kantoor?"

Een mogelijkheid is dat de thuiswerkplek, van bureau tot muis, onderdeel wordt van het starterspakket van medewerkers, net zoals bijvoorbeeld een laptop en telefoon dat nu is, aldus Coolblue.

[activecampaign form=20]

Lees meer over thuiswerken: